Iratkozz fel a hírlevelünkre! Viszonteladóknak Akciók

Édes egészség

március 25, 2015 Eszter Boldogság, Cikkek, Diéta, Életmód, Fitness, Receptek Címke: , , , , Nincs hozzászólás

Édesburgonya szeretlek!

2 évvel ezelőtt fedeztem fel az édesburgonyát és próbáltam ki, akkor serpenyőben sütve, a hagyományos sült krumpli helyettesítőjeként. Akkor nem volt rám nagy hatással, amiért – mint utóbb kiderült – csakis én vagyok a felelős, hiszen nem a megfelelő módon készítettem el.

Egy hete sikerült újra felfedeznem ezt a csodálatos zöldségfélét, és nagyon boldog vagyok, hogy megtettem, mert azóta olyan isteni finomságokat hoztam ki belőle, amiről eddig még csak nem is álmodtam!

Na de mielőtt belevágnék az elkészítés rejtelmeibe, ismerjük meg kicsit jobban ezt a Magyarországon nem őshonos növényt.

sweet p

“Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 117 kalória. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá.” (Forrás: Wikipédia)

Több helyen is utánanéztem, és a tanulmányok szerint ez a zöldségféle az egyik legegészségesebb, hiszen egy darab  biztosítja a napi javasolt A-vitamin bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin szükséglet egy harmadát. Emellett kimutatták, hogy olyan betegségekre is jótékony hatása van, mint a cukorbetegség, a rák, a köszvény és a gyomorfekély.

Mindezt elolvasva megint csak rájöttem, milyen csodálatos a természet, hiszen adott nekünk egy rendkívül jótékony hatású és hihetetlenül tápláló finomságot.

Rengeteg recept kering az interneten, süthető, főzhető, kiváló köretnek, de készíthetünk belőle akár krémlevest vagy édességet is. Nálam a jelenlegi favorit a sütős változat.

Édes hasábburgonya sütőben sütve

 Elkészítése egyszerű, mint a pofon, de annál ütősebb köret mondjuk sültek mellé.

A meghámozott édesburgonyát vágd fel hasábokra (érdemesebb kisebb darabokra vágni, mert az gyorsabban átsül) és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe szépen sorakoztasd fel a hasábokat. A lényeg, hogy ne legyenek egymás hegyén hátán, hogy minden darab egyenletesen átsülhessen. Locsold meg olíva olajjal (nem kell, hogy álljon az olajban, csak úgy érzéssel) és szórd meg sóval és borssal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc a sütési idő, félúton egyszer forgasd át, hogy a másik oldala is megpiruljon.

A végeredmény állagra szerintem valahol a hagyományos hasábburgonya és a sült tök között van és egy igazi ízbomba!

Ha Nektek is van egy jól bevált édesburgonyás recept, küldjétek el kommentben!

Bon appétit!  :-)

Kapcsolat

Nature Home Kft.
1121 Budapest, Futrinka u. 2.
Adószám: 12548721-2-13

Közösségi média

Hírlevél feliratkozás

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérjük, hogy engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close