Iratkozz fel a hírlevelünkre! Viszonteladóknak Akciók

Egy falat Ázsia

június 3, 2015 Eszter Boldogság, Cikkek, Diéta, Életmód, Receptek Címke: , , , , , Nincs hozzászólás

Egy csipetnyi kaland

Volt szerencsém tavaly karácsonykor néhány hetet Vietnámban tölteni, ami nem csak kulináris, de kulturális szempontból is nagy kaland volt számomra. Azelőtt soha nem jártam Ázsiában, és az első találkozás egyszerre volt félelmetes és lenyűgöző. A közlekedés kaotikus, az útjelző táblák és lámpák inkább dekorációs elemek, mivel mindenki akkor és arra megy, amerre akar. Rengeteg utcai, földről áruló, meghajlott hátú öreg néni kínálja frissen sült/főtt, az európai embernek felismerhetetlen finomságait….. ami csak a bevállalósabb turistáknak ajánlott :-)   Minden sarkon friss kókusztej, ami össze nem hasonlítható a hozzánk importált tartósított levekkel….

Általánosságban nagyon megszerettem az ottani konyhát, nagyon jó alapanyagokból dolgoznak, rengeteg zöldséget esznek és az ottani különleges fűszerezés igazi felüdülés volt számomra.

Amit mindenki tud, az az, hogy Ázsia leginkább használt élelmiszere a rizs, de annak előnyős tulajdonságait kevesen ismerik, ezért íme néhány:
„ A rizs 76 százaléka keményítő – amilóz és amilopektin – formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz, továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium. Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vizenyőképződés esetén különösen hasznos fogyasztása.

A fehér főtt rizs 100 grammja összesen 100 kalóriát tartalmaz, – mivel szénhidrátjainak jelentős részét, az emberi szervezet nem képes feldolgozni, – s benne mindössze 0,5 gramm zsír található. Fele olyan sovány, mint azonos mennyiségű főtt tészta. Szénhidrátjai alacsony glikémiás indexűek, ezért fogyasztása a vércukor-háztartás szempontjából kedvező.

Növényi rostjai serkentik a bélműködést. Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, akárcsak a belőle készült rizsliszttel készült ételeket. Kifejezetten sok a bőr karbantartásához szükséges vitamin található benne. Különösen a barnarizs korpája gazdag B1- és B2-vitaminban.

A legtöbb fehérje és vitamin, különösen a B-vitaminok, az E- és K-vitamin a hántolatlan rizs korpájában van. A hántolatlan rizs valamennyi esszenciális aminosavunkat tartalmazza. A fehér rizsben kevesebb a fehérje, de jól hasznosítható fehérjeforrás. Hántolva tápanyagtartalmánál fogva inkább köretnek alkalmas, hántolatlanul azonban teljes értékű táplálék lehet.” ( Forrás: http://www.hazipatika.com/ )

A mai recept egyik főszereplője tehát a rizs, íme.

Pirított csirkecsíkok, wokban sült zöldségekkel és rizzsel

Hozzávalók 4 főre:

2 egész csirkemell filé

3 marék kesudió

Egy kevés olívaolaj

Kókuszzsír a sütéshez

1 nagyobb póréhagyma

1 cukkini

1 kisebb édesburgonya

2 répa

4-5 közepes gomba

1 kisebb brokkoli

1 csokor friss koriander

Só, bors

Ízlés szerint szójaszósz

Ízlés szerint chili

 

Elkészítés: A csirkemellet csíkokra vágom, ízlés szerint sózom, borsozom (én egy kis flekken fűszert is szoktam hozzá adni, de ha szeretjük a csípős ízeket, akkor adhatunk hozzá chilit is), és hagyom állni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízei.

A wokban (vagy nagy, mély serpenyőben) egy kevés olívaolajon megpirítom a kesudiót és egy kicsit megsózom (ez önmagában egy isteni nasi), ha elkészült kiszedem és félreteszem.

A zöldségeket megtisztítom és felszeletelem. Eközben egy serpenyőben felhevítem a kókuszzsírt és megpirítom a csirkecsíkokat. Ezzel párhuzamosan a wokba is teszek némi kókuszzsírt és megpirítom rajta a felszeletelt póréhagymát. Ezután jöhet a többi zöldség: édesburgonya, répa, cukkini, gomba és kicsit később a brokkoli, mivel az hamar megpárolódik és könnyen pépes lesz. Egyébként a zöldségeket lehet variálni, bele lehet dobni ami épp van otthon és megy az ilyen típusú ételhez.  Ha minden benne van, akkor megszórjuk sóval, borssal és mehet rá a szójaszósz és a chili is ízlés szerint. Kis időre fedjük le az egészet, hogy megpárolódjon, majd vegyük le a fedőt és pirítsuk át az egészet. A végén dobjuk bele a kisebb darabokra vágott de nem aprított koriandert. Ha kész a csirke is, akkor összekeverhetjük a zöldségekkel, de külön is tálalhatjuk. Mivel a rizsfőzés sosem volt a kedvencem, én tasakos rizst csináltam mellé (de a főtt rizstészta is kiváló) és tálaláskor az egészet megszórtam az isteni pörkölt kesudióval.

Jó étvégyat!

Kapcsolat

Nature Home Kft.
1121 Budapest, Futrinka u. 2.
Adószám: 12548721-2-13

Közösségi média

Hírlevél feliratkozás

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérjük, hogy engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close